Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grudziądzu wydał komunikat dla odbiorców wody dostarczanej przez wodociąg publiczny Grudziądz. Z jego treści wynika, że dla pewnych celów (np. mycia naczyń) czasowo wskazane jest uprzednie przegotowanie wody.




Wynika to z ustaleń dotyczących jakości wody, w następstwie których stwierdzono w niej obecność bakterii coli. Woda jest przydatna do spożycia warunkowo, a więc po uprzednim jej przegotowaniu. Dotyczy to również wykorzystywania wody do celów takich jak przygotowywanie posiłków, mycie spożywanych na surowo owoców i warzyw, wspomniane już mycie naczyń, a także kąpanie noworodków i niemowląt.

Obecnie prowadzone są pracę mające na celu przywrócenie takiej jakości wody, która byłaby zgodna z zaleceniami sformułowanymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

UWAGA! Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, po czym pozostawić ją do ostudzenia bez gwałtowanego schładzania.

Woda bez przegotowania może być stosowana m.in. do codziennego mycia, prania odzieży i prac porządkowych takich jak mycie podłóg.

Pełna treść komunikatu z 7 lipca dostępna jest tutaj. O zmianie jakości wody zawiadomi Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Grudziądzu wydając w tej sprawie kolejny komunikat.

Biuro Prasowe i Medialne