Już za chwilę rozpocznie się „Festiwal Przypalanka”. To nowość w harmonogramie grudziądzkich imprez. Przez trzy dni w najbardziej urokliwych zakątkach Grudziądza będziemy mogli korzystać z licznych atrakcji przygotowanych dla mieszkańców Grudziądza i okolic. Ruszamy o 16:00!



W części handlowej imprezy weźmie udział niemal 30 wystawców – producentów żywności produkowanej w sposób tradycyjny lub w oparciu o historyczne receptury. Prym wiodą tutaj producenci z Grudziądza, m.in. Ocetix, Wisła czy Browar Grudziądz. Produkty Grudziądzkiej Spółdzielni Mleczarskiej oraz smakołyki wykonane na bazie tych produktów znajdziemy na stoisku Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. Poza tym znajdziemy wyroby z gęsiny, tradycyjne wędliny, sery z Podhala, owoce w czekoladzie, pączki staropolskie, pieczywo, smalec, kwas chlebowy, konfitury, pierniki, baklava, chałwa, miody pitne, nalewki owocowe i piwo rzemieślnicze. W Spichrzu Smaków przy ul. Spichrzowej 33 od grudziądzkich pszczelarzy będzie można kupić niemal wszystkie gatunki miodu.

Festiwalowi towarzyszyć będzie muzyka płynąca ze sceny na Rynku, na której zaprezentowany zostanie dorobek rodzimych artystów i zaproszonych gości. Dodatkowo będzie można uczestniczyć w wielu zaplanowanych atrakcjach, m.in. w warsztatach cyrkowych czy pokazie LED organizowanych przez grupę cyrkową Mosaic oraz wysłuchać i podziwiać kataryniarza z żywą papugą. Na miejscu znajdzie się także wiele atrakcji dla dzieci, takich jak gry i zabawy ruchowe z animatorami czy bezpłatna karuzela.

Na sobotę i niedzielę, oprócz kolejnych koncertów odbywających się na Rynku, uwzględniono wiele ciekawych warsztatów i wykładów – m.in. warsztaty pszczelarskie, garncarskie, pierogarskie czy wykład poświęcony tradycyjnym formom konserwacji żywności. Wszystkie wydarzenia związane z kulinariami odbędą się w Spichlerzu Smaków przy ulicy Spichrzowej 33/35. Na wykłady natomiast zapraszamy do Muzeum im. ks. dr. Władysława Łęgi znajdującego się przy ulicy Wodnej 3-5.


Natalia Granica
Biuro Prasowe i Medialne