UM Grudziądz: Konkurs kulinarny im. W. Kulerskiego
**Dzisiaj w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbywa się konkurs kulinarny im. W. Kulerskiego Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. Patronat nad imprezą objął m.in. prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.
**
Formuła konkursu nawiązuje do publikacji sprzed ponad stu lat pt. Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza w ramach konkursu kulinarnego ogłoszonego przez Gazetę Grudziądzką”. Idea konkursu została zainspirowana także przez inne grudziądzkie książki kucharskie sprzed lat, a tematem obecnej jego edycji są potrawy warzywne oraz sosy.
Głównymi organizatorami konkursu są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, Urząd Miejski w Grudziądzu, Urząd Gminy Grudziądz, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Udział w wydarzeniu biorą mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego (z województwa kujawsko-pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z województwa pomorskiego).
Biuro Prasowe i Medialne
Urząd Miejski w Grudziądzu,
grudziadz.pl/artykul/69/18950/konkurs-kulinarny-im-w-kulerskiego
Autor: krystian