Dzisiaj w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbywa się konkurs kulinarny im. W. Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”. Patronat nad imprezą objął m.in. prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.



Formuła konkursu nawiązuje do publikacji sprzed ponad stu lat pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Była to książka kucharska złożona z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza w ramach konkursu kulinarnego ogłoszonego przez „Gazetę Grudziądzką”. Idea konkursu została zainspirowana także przez inne grudziądzkie książki kucharskie sprzed lat, a tematem obecnej jego edycji są potrawy warzywne oraz sosy.

Głównymi organizatorami konkursu są: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu, Urząd Miejski w Grudziądzu, Urząd Gminy Grudziądz, Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Udział w wydarzeniu biorą mieszkańcy Kociewia, Powiśla i nadwiślańskiej części Ziemi Chełmińskiej z powiatów: grudziądzkiego, chełmińskiego i świeckiego (z województwa kujawsko-pomorskiego) oraz tczewskiego, kwidzyńskiego i starogardzkiego (z województwa pomorskiego).


Biuro Prasowe i Medialne