Poprawa jakości życia wiąże się nie tylko z dobrym statusem materialnym, ale także chęcią zmiany. Każdy z nas ma możliwości i powinien inwestować w stosowanie dobrych praktyk zarówno w kontekście własnej osoby, jak i swojej rodziny. A jeśli przy okazji można przyczynić się do poprawy stanu środowiska, to nie pozostaje nic innego, jak tylko przystąpić do działania.



 

Grudziądzka Inicjatywa Ekologiczna oraz Prezydent Grudziądza Maciej Glamowski zapraszają na wykłady i warsztaty w ramach akcji Grudziądz jest eco. O diecie roślinnej, jej wpływie na zdrowie człowieka i klimat opowie dietetyczka Natalia Mogiłko. Dietetyczka opowie również o zero waste w kuchni.

Żyjemy w dobie zmian w żywieniu ludzi, zwiększania się świadomości odnośnie tego, jaki wpływ na świat mają rzeczy, które wybieramy w sklepach. Coraz więcej ludzi na świecie i w Polsce przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską (według danych około 3 milionów Polaków). Powinniśmy jednak wiedzieć jak odpowiedzialnie jeść roślinnie, aby nie wyrządzić swojemu organizmowi krzywdy. Odpowiedzi na wszystkie te pytania i rozterki mieszkańcy Grudziądza uzyskają podczas spotkania „Grudziądz jest eco”. Wydarzenie odbędzie się 1 lutego o godzinie 16:00 w grudziądzkiej Marinie.

Podczas prelekcji poruszony zostanie temat marnowania żywności. Porozmawiamy o zamiennikach plastikowych produktów i innych ekologicznych rozwiązaniach. Natalia Mogiłko poruszy także temat diet bezmięsnych  jako tych, które sprzyjają zachowaniu dobrego zdrowia na długie lata.


Na wydarzenie zaprasza Prezydent Grudziądza Maciej Glamowski.


Natalia Granica

Biuro Prasowe i Medialne