Dieta to najlepsza ochrona przed rozwojem chorób serca. Jak więc zaplanować swoją dietę, aby zadbać o serce? Jakie produkty wybierać, aby nasze serce było zdrowe? Odpowiadamy!

Zdrowe tłuszcze

Oliwa z oliwek jest królową sałatek. Jej miękki i dyskretny smak doskonale uzupełnia różnorodne dania. Miłośnicy oliwy mogą przygotowywać nie tylko wykwintne dania, ale także cieszyć się doskonałym narzędzie do podtrzymania pracy serca i naczyń krwionośnych. Oliwa z oliwek zawiera dużą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają organizmowi zwalczyć nadmiar cholesterolu. Oprócz tego oliwa z oliwek zawiera również naturalne przeciwutleniacze - rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E, które chronią mięsień sercowy przed wolnymi rodnikami. Wiadomo, że mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego, którzy podobnie jak wszyscy Europejczycy mają genetyczne predyspozycje do odkładania się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, rzadziej umierają na zawały serca niż ich sąsiedzi na kontynencie. Wielu naukowców łączy to z faktem, że w diecie ludności śródziemnomorskiej dominują potrawy przygotowywane na oliwie z oliwek. Jeżeli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej kondycji serca, możemy wybrać rozwiązanie, jakim jest catering dietetyczny Grudziądz.

zdrowe-ryby

Produkty, które pomogą utrzymać zdrowe serce

Jeśli tłuste mięso i smalec są przeciwwskazane dla serca, to tłuste ryby wręcz przeciwne – powinny być częścią naszej diety. Na przykład łosoś i pstrąg są jednymi z najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Naukowcy są przekonani, że dwa do trzech posiłków rybnych tygodniowo mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zawału serca o jedną trzecią. Nawet sardynka czy śledź ze słoika zrobią o wiele więcej dobrego dla naszego zdrowia niż kawałek tłustej wieprzowiny. Produktami, które muszą znaleźć się w diecie na zdrowe serce, są orzechy. Wiele orzechów zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania serca. Większość z nich znajduje się w orzechach włoskich i migdałach. Ponadto orzechy zawierają białko i błonnik i świetnie zaspokajają głód. Kolejne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli nasiona słonecznika, są nie mniej korzystne dla serca. Trzeba jednak pamiętać, że nadmierne jedzenie orzechów może zepsuć figurę, ponieważ są one bardzo bogate w kalorie. Ponadto niektóre odmiany orzechów, na przykład brazylijskie, mogą w dużych ilościach powodować zgagę i niestrawność. Dlatego eksperci sugerują więc dodawanie nasion i orzechów do sałatek i innych potraw - w takiej sytuacji łatwiej jest kontrolować zjedzoną porcję. Do diety warto również dodać jagody, które są bogate w glukozę, odżywiającą mięsień sercowy, oraz pektyny, które z kolei usuwają nadmiar cholesterolu z organizmu. Ponadto wiśnie i czereśnie zawierają kumarynę, która zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi.